De fyra R:en och vem skapade Systemen?!

Råden, Rekommendationerna, Restriktionerna och Reglerna!

Oj, snart ett år sedan jag skrev på den här sidan. Mycket har hänt! 2021 har varit ett bra år hittills för mig, trots allt  gällande Corona virus och Covid-19. Mitt jobb har sett lite annorlunda ut såklart eftersom jag bland annat jobbar som fysioterapeut inom kommunal verksamhet.

Men allting går, utom tennsoldater och nyfödda barn

Måste först sammanfatta året lite grand; Det blev en fjälltur till Sälen i vintras där det gick perfekt att hålla avstånd och att inte vara samlade flera på en och samma plats, men det var också vecka 5 då det inte är några sportlovs aktiviteter. Det blev snöskovandring för min del och för andra i familjen härlig skidåkning i solsken och bitande minusgrader. Helt enkelt, Underbart!

Våren bjöd på massor av uteaktivitet och magnifika solnedgångar vid havet. Sommaren blev alldeles perfekt! Umgås med familjen, komma till Norge gånger flera för bergsvandring samt klippbad från finfina öar (Sydkoster, Resö, Smögen, Marstrand, Gotland, Hallands Väderö).

Tänk om jag hade ett trollspö, så jag även kunde komma arbetsmässigt dit jag önskar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan inte förlita mig på att turen ger mig ekonomiskt oberoende så att jag kan göra det jag allra helst vill! Skriva det jag själv tycker och tänker, vara aktiv utomhus, vandra i bergen, vara fjäll- och alp nära, vara med de jag älskar mest, närmaste familjen…

Hm, får jobba på det här och komma på en lösning såklart!

”Det finns bara ett slags framgång-
att kunna leva sitt liv på sitt eget sätt”

Åter till de fyra R:en och vem skapade egentligen alla systemen?! Har du själv någon gång känt att systemet äter upp dig och att du inte själv får utrymme? Det har verkligen jag! Frågan blir vem skapar system som andra ska förhålla sig till och som t.ex. ska fungera på en arbetsplats? I de bästa av världar tänker jag att man får vara delaktig och vara med och bestämma vad som skulle kunna vara bra i just den här verksamheten.

Förenkla det hela, helt enkelt!

NST (Nordvästra Skånes Tidningar) 22 september-21. Den 29 september återgår samhället till det
”Nya Normala”!

Jag anar att det kan bli mer av, reflektion i mötet med andra människor, fortsätta tvätta/sprita händerna, vett och etikett blir säkert att skippa att hälsa på någon i hand (pussa någon på kinden), hålla socialt avstånd, tänka efter innan man går till jobbet förkyld etc.

Vad betyder nu de fyra RRRR:en då, jo!

RÅDEN – Man måste inte lyda ett gott råd men det kan vara av godo. Enligt Svenska akademins ordbok är ett råd; ”vad som i en viss situation kan göras för att komma till rätta med något”.  I pandemin var rådet exempelvis att hålla avstånd, tvätta händerna, att stanna hemma vid symtom, att undvika trängsel etc. I mitt eget yrke kan det även innebära att vara fysiskt aktiv, äta mer grönsaker, ha en god nattsömn och återhämtning mm.

REKOMMENDATIONERNA – Det här är inget tvingande, men något som helt enkelt kan löna sig i längden. Munskyddet vara eller icke vara diskuterades och rekommenderades bland annat i kollektivtrafiken. Har du även kanske hört att det kan vara bra att äta mer frukt- och grönt samt minska köttkonsumtionen?

RESTRIKTIONERNA – Här kommer nu något som begränsar. Härstammar från det latinska ordet för att inskränka (restringere). I pandemin sattes gränser för restaurangbesökare, festdeltagare, begravnings- och bröllopsgäster, publik mm. Tänker i det här sammanhanget på om du kanske gjort en höftplastikoperation och att du fått vissa restriktioner efter det, t.ex. att inte sitta med benen i kors, luta överkroppen för långt framåt eller dra upp dit knä mot magen (på benet som opererats), huksitta mm.

REGLERNA – Det här är en föreskrift, en bestämmelse eller måttstock som inte alltid är tvingande. Den tillfälliga pandemilagen gav regeringen rätt och möjlighet att införa tvingande regler som att begränsa antalet besökare, reglera öppettider, förbjuda tillträde till vissa platser. Hur skulle samhället te sig om det inte fanns några regler alls ställer jag mig frågan?

Också var det ordet system-  betyder bland annat; ordnad helhet eller sammanhängande helhet. Ordnat kan det vara, men jag upplever inte alltid att det är en sammanhängande helhet! Skönt att bara sitta ned, tänka till, skriva och reflektera över ovanstående delar.

Jag vill ju bara vara FRI!

Vad det nu kan innebära…

 

 

 

 

 

 

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.