Inspiration & Motivation

Varför? KASAM:s svar på drivkraft/motivation, det som ger lust och engagerar!

Att läsa en bok om Mod, Rädsla, Sårbarhet och att hitta sitt VARFÖR, det ger mig drivkraften framåt. Den besvarar vissa av mina existentiella frågor, skapar lust till utveckling och att komma till insikt med att, Jag aldrig blir färdig med Mig själv!

Varmt och hjärtligt tack till Petra Malm som är författaren. Och så klart har jag kikat på TV programmet Elitstyrkans Hemligheter, ett upplägg som fascinerar mig! Lätt att bli imponerad av både instruktörer och deltagare. Alla har vi vår Livshistoria och vi har olika behov av att visa upp den, bli medveten om den och våga konfrontera den…

På tal om KASAM, som står för Begriplighet, Hanterbarhet och att ha en Känsla av sammanhang (själva motivationen och det som skapar frågan, Varför?). Ett begrepp jag lärde mig tidigt och som jag har med mig i min vardag och i mina tankar kring i mångt och mycket. A. Antonovski myntade begreppet och jag önskar det hade fått mer genomslagskraft på bl.a. arbetsplatser i vårt land och hos individen som ett redskap för tankekraft, medvetenhet och kraft till förändring.

Det här är en bok som jag  verkligen rekommenderar.  Läste ut den med rasande fart, den fångande mig direkt och jag valde att själv läsa den och inte lyssna till den som ljudbok. Den var värd att lyfta med alla sinnen och med hjärnan kittlande fokuserad!

Hur vi än lever våra liv, är det viktigt att ibland stanna upp, reflektera och se om vi har lyckats med den riktningen i livet vi en gång förutsatt oss. I alla fall har jag många gånger försökt besvara frågan, Varför? och meningen med just mitt liv. Jag vill bli till det bättre med åren inte en sämre kopia av mig själv!

Intressant det där om självkänsla och självförtroende, att det inte är konstant utan att det fluktuerar och att det är något att bli medveten kring. Jag har ibland satt mig ner och skrivit ner det som gett mig drivkraft genom åren, vad som har motiverat mig och det som ger den där outtröttliga känslan av, att detta måste jag göra, när lusten och drivet blir på topp. Det ger det där lyckoruset inom mig och jag vet att det är rätt på alla sätt och jag kan med lätthet lägga kraft, mycket tid och engagemang på det. Men det kanske bara är en känsla… en jäkligt härlig sådan i alla fall!

Det är så himla ”gött” att känna drivet!

Jag tar med mig många insikter från den här boken bl.a. att jag inte kan förändra andra människor, däremot kan man/jag alltid vara en god förebild.

En sak delar jag verkligen och det är följande mening som är hämtad direkt från boken;

”Jag försöker alltid vara proaktiv, det vill säga jag styr mitt eget liv och ansvarar för att det är så som jag vill ha det. Reaktiva människor påverkas mer av omgivningen: de mår bra om vädret är bra. Proaktiva människor tar med sig sitt väder var de än är och det spelar ingen roll om det regnar eller är storm. Att vara proaktiv handlar inte om att vara framfusig, otrevlig eller aggressiv. Det handlar om att ta kommando över sitt eget liv för att få saker att hända”

Att skapa sin egen målbild ger en tydlighet i vilken väg jag ska gå.

Idag såg jag och min dotter följande skylt:

 

Hm, tror verkligen att det har betydelse på hur vi tänker och ser på saker och ting!

LYCKA TILL med din målsättning och jag vet att du längst där inom dig har svaret på just ditt, Varför?!

 

PS. I den här boken finns fjällbjörken nämnd. Jag sökte i mitt eget minne och tänkte att jag har gjort en liknelse med mitt åldrande och just en fjällbjörk. Det var ett tag sedan 2017, vill jag minnas. Det väckte lusten att leta efter ett inlägg jag gjort och den som söker, finner! Det är roligt att läsa det man tidigare skrivit och jämföra det med hur tankarna går idag. Så här tänkte jag vid just det tillfället och jag vet precis var jag var, på en härlig plats i fjällmiljö i Norge, närmare bestämt, Jostedalsbreen nationalpark.

 

”Mitt eget åldrande får mig att tänka på fjällbjörken. Liten och tilltufsad, något krum, men oerhört stark och stabil står den där välgrundad efter sina egna förutsättningar. Ståndaktig står den kvar i bistra och hårda tider och har fått grönska och frodas under de allra bästa förhållanden. Med tillräcklig näring ges livet växtkraft. Efter mörka tider kommer ljuset och livstillfredsställelsen är fulländad!”//Anette

 

 

 

 

 

Kommentera

Kreativitet, drivkraft och att aldrig ge upp!

 

Vad vore världen om inte kvinnor fanns?

Tack till ALLA, föreningar, enskilda, kvinnor, män…som stöttar de som är utsatta och behöver stöd på olika sätt. Allt för att göra vår värld lite bättre, mjukare , fredligare och mer kärleksfull. Det värmer och stärker mig att det finns så många som vill göra något gott för mänskligheten och just den här dagen står kvinnor i fokus.

En viktig dag att göra något målinriktat och ha handlingskraft! 

Alla kan vi bidra med något, det behöver inte alltid gälla något ekonomiskt utan kanske ge tröst till någon som är ledsen, stötta någon i kris, ge husrum och mat till någon, vara en fin kamrat, vara lyhörd för omgivningens välmående, ta sig tid för någon som vill berätta något och lätta sitt hjärta, vara det bästa du kan på jobbet för att bidra till ett positivt arbetsklimat, fånga upp någon som är på väg att dras ned i mörkret och depression eller som håller på att bli fysiskt och psykiskt utmattad, uppmuntra din omgivning genom att själv vara optimistisk, ge aldrig vika för mörka krafter, ge energi och låt ingen suga musten ur dig, umgås med de du tycker om allra mest, var alltid det bästa av Dig själv, glädje kan vara en ledstjärna…Listan kan göras lång!

Siv har namnsdag idag och det hette min mormor. En modern kvinna av sin tid, självständig och fick gå igenom flera tunga livsprövningar, men stod ändå rakryggad och stark i motgång, hade modet att lämna sin man och gå vidare i livet, mot en ljusare framtid. En fin egenskap som jag uppskattar.

Nedan har flera kvinnor skrivit under ett inlägg som jag tog del av i dagens NST.

Tack till alla som gör så mycket gott och har stark viljekraft till handling.

Jag beundrar Er!

 

Kommentera

Trygg, Säker & Makt över sitt eget liv

 

Det goda måste segra, det är makt ur ett humanistiskt perspektiv!

Bilden ovan är hämtad från dagens tidning (Nordvästra Skånes Tidningar 220304). Overkligt och skrämmande att ta del av information från ett pågående krig. För mig är det oerhört svårt att ta in att någon/några vill utsätta människor för lidande och död. Att förstöra, förgöra och rasera det som byggts upp. Vad får allt kosta ur ett mänskligt perspektiv och i maktgalet patriarkat?

Försöker för egen del sålla bland all information som ges, även ta paus från det massmediala sorlet och sociala medier för mitt eget välmående skull. Vill kunna fortsätta ha en optimistisk framtidstro och hålla uppe sinnesstämningen. Lätt att dras ner av mörka tankar, rädsla och känslan av att livet kan ta slut alldeles för tidigt. Människor ska inte behöva fly från sitt eget land! Det har varit många människor på flykt de senaste åren och sedan kom corona pandemin som pågått under ett par års tid och nu härjar ett krig i Europa, känns helt främmande och overkligt att detta sker 2022.

Krig känns förlegat, omodernt och helt fel väg att gå enligt min mening! 

Jag vill tro att människan i grunden är god och vill verka för en värld som känns trygg och säker för alla. Demokrati och välfärd är ett privilegium.

Jag tror på dialogen mellan människor, att det går att komma överens, men det krävs flexibel hjärnkapacitet, vilja att tänka nytt samt ett öppet sinne och förändrings benägenhet. 

Tänk att jag den här fredagsmorgonen kan få njuta av natur och solsken, medans andra människor får kämpa för sitt liv. Det är inte rättvist! Livet är i sig inte rättvist, men  jag anser att människor ska kunna få göra det bästa av sina dagar på den här planeten.

Just nu är det FRED jag vill ha!

Tage Danielsson (författare, poet och skådespelare mm) lär ha sagt dessa kloka ord

”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan vara tungt men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen ökar världens elände”

 

Kommentera

Självbetraktelse

Sex faser jag tar mig igenom i en inre resa i samband med en yttre.

Sitter och kikar lite lätt på mobilen och kollar in mina anteckningar jag gjort senaste tiden. Jag tycker det är bra att kunna skriva ner direkt när en tanke dyker upp. Hittade något jag skrev under en bergsvandring i höstas vilket gjorde mig pigg i sinnet. Vissa saker måste sjunka in innan de tas upp igen. Precis som vid kriser då olika faser ska genomgås, kan jag själv vid vissa tillfällen gå igenom några faser då jag bergsvandrar. Inte alltid men ibland dyker det upp snärjiga tankar som ska redas ut. Det här är faser som är mina egna påhitt, tror inte jag läst någonstans om dem tidigare i alla fall.

Det här har jag däremot läst mig till sedan tidigare gällande kriser; Krissituationen som är en normal reaktion på en onormal händelse, har fyra faser; chock, reaktion, bearbetning och nyorientering. När jag gjorde den här bergsvandringen i september dök det här tankarna om faser upp i mitt huvud;

Självrannsakan – Jag  fick tid till att noggrant granska och utforska mig själv och mitt inre rum. Det dök inte bara upp positiva tankar utan det blev både vemodigt, tungt, svart och jobbigt under en stund. Var i botten och vände sedan uppåt!

Distansering – Efter en stunds bearbetning fick jag distans till de tankar som hade dykt upp i huvudet. Perspektivet blev ett annat, fokus på det jag kan påverka och göra något åt.

Försoning – Jag försonades med mina tankar och med mig själv.

Acceptans – Jag accepterar mina tankebanor och mig själv som jag är just nu.

Sinnesro – Jag slappnar av, mörkret försvinner och tankarna ljusnar, det känns varmt i själen. Lugn och ro infinner sig. Jag är tacksam över min livssituation.

Nytänkande – I den här avlutande fasen hittar jag optimism inför framtiden och kan ta mig vidare framåt med klara tankar och positivitet. Ny kraft och energi har skapats och livet känns lätt.

Det känns viktigt att gå på djupet med sig själv ibland. Hitta nyskapande, stärkande tankar, lätta sinnet, inte ta sig själv på för stort allvar, muntra upp sig då det mörka slukhålet måste övervinnas, stärka sig både fysiskt och mentalt, se sig själv med nya ögon, göra livsprojektet mindre påfrestande och bara gå vidare framåt med glädje och mot nya fantastiska upplevelser. Ta vara på ögonblicken som ger känslan av lycka.

Får väl spinna vidare på mina fasar och se vad de innebär för mig själv och om jag kan förbättra mig som människa och vara något min omgivning upplever som positivt!

Det här var något som dök upp hos mig en lördagseftermiddag innan familjemiddagen tar sin början.

 

Älta inte i all jävla evighet!

Smart sagt av min bror! Ett uttryck jag gillar skarpt och som passar in i min livsfilosofi!

Kommentera

Att våga utrycka sig och stå för sina åsikter!

Ung, stark Power Women. Stort TACK till Maxida Märak.

En torsdags kväll i december, närmare bestämt den 9:e och i Helsingborg pågår ”Jultjutet”Statsteatern. Den här dagen är inte vilken som helst, min brorsdotter fyller 19 år och har erbjudits träna med landslaget i artistisk gymnastik! Stort stort GRATTIS till dig Maya.

Min dotter, Lisen har köpt två biljetter till en konsert  i det mindre intimare konceptet med Maxida Märak.

Vilken kväll, upplevelserik och begrundande!

Artisten bjöd på djupare funderingar kring politik, klimat, och den samiska kulturen. Även att livet inte alltid är enkelt att leva och om att ha älskat och hitta tillbaks till tillit och funderingar för framtiden. Känslan var att det finns ett inre mörker när det gäller framtidsutsikter men också hoppfullhet att det finns någon räddning någonstans bara tillräckligt många människor lyssnar!

Strongt att själv stå på en scen, våga stå för sina åsikter, våga dela med sig av sina innersta tankar och framförallt att med sina texter och jojk beröra min själ.

Jag delar inte allt gällande politiska åsikter, men är rädd om naturen, bryr mig verkligen om hur samer har det och att vi ska vara rädda om Sverige och resten av världen när det gäller klimatförändringar.

En oförglömlig kväll blev det, kan jag lova!

 

 

Kommentera

Vardagsfilosofi

När en artikel triggar mina tankar

Stort Tack till Tulsa Jansson för inspirationen i NST 211120! Sitter vid frukostbordet med livskamraten mitt emot, varje dags privilegium. Vi har kvar papperstidningen! Det är något visst med att bläddra i en tidning. Jag läser tidningen i ”rätt” ordning, enligt mig i alla fall, börjar alltså med del ett. Tror inte min partner har något emot att börja med sportdelen, han har inte sagt något, än.

I alla fall, blev det mycket samtal vid lördagens frukostbord då ovanstående artikel skapade flera frågor som vi resonerade om svaret kring. Härligt när hjärnan triggas i positiv bemärkelse. Jag skulle gärna vilja gå på ett forum där filosofiska tankar lyfts, men jag är för FEG! Det erkänner jag för mig själv, tror jag får känslan av att vilja fly om jag sitter med andra människor och jag ska säga något. Men, det är ju sådana rädslor jag ska ta mig an så klart. Får se hur det blir med det. Möjligheten finns på Dunkers kulturhus.

Frågor som dök upp i mitt huvud var bland annat;

Jag har hört många av kollegorna på jobbet som nämner att när det är kalas på förskolan, bjuder man samtliga barn. Måste man det? Detta har jag inte tänkt på innan direkt. Inte heller gjort när mina egna barn var små. Jag tänker mer att man bjuder dem mitt eget barn leker mest med och kanske även umgås med på fritiden, hm. Men som min son sade, vi bjuder inte några barn från förskolan.

Skulle man då också behöva bjuda hem alla sina kollegor på jobbet om man skulle vilja träffa enbart några av dem? Är det för rättvisan, inkluderingen eller för det moraliska dilemmat jag skulle behöva bjuda samtliga?

Att bjuda till släktträff. Är det så att man vill umgås med eller träffa all sin släkt? Är det inte så att efter ett sådant möte pratas det mycket om alla andras beteende och alla delar man inte samma värderingar och intressen med. Man kanske rent av inte uppskattar och gillar varandra särskilt mycket. Ger det dig energi eller är det enbart dränerande? Ska man då överhuvudtaget ses, blir det roligt, gör det gott för någon… Måste jag tacka ja för artighets skull, för att det är ett måste en plikt? Vilka är släkt om det finns bonusbarn exempelvis, får de följa med?

Jag kommer ihåg en gång då vi var ett sällskap som gjorde en resa tillsammans och där vi körde med vår bil. När en av de andra personerna körde för fort och fastnade i en hastighetskontroll, blev det böter! Skulle dessa böter bekostas av samtliga som var med eller fick föraren ta det egna ansvaret då hen satt vid ratten? Enligt mig har man alltid ett eget ansvar och får stå för sina handlingar. Skulle vi betala bara för att vi äger bilen eller för att vara demokratiska och snälla?

Så många gånger jag lyssnar på det som sägs t.ex. vid fikan på jobbet och begrundar tyckande och tänkande från andra. Jag lär mig mycket och ibland kan jag även ändra min egen åsikt och inställning, men jag funderar gärna en extra runda kring vissa ämnen som tas upp.

 

Får se vad den här söndagen bjuder på för moraliska överväganden!

 

 

 

 

Kommentera

Tack till Kerstin på Sydsvenskan!

Kvinnor som gått före.

Ett reportage av Kerstin Weman Thornell 211004 (sydsvenskan.se/inpalivet). Kerstin ställde frågan till några skåningar;

Finns det en kvinna, historisk eller nu levande, som gjort stort intryck på dig?

Jag blev fantastiskt glad, inspirerad och förvånad när jag fick frågan om att delta. Men frågan väckte verkligen mina hjärnceller, min inre bibliotekarie fick allt jobba bland hyllorna inne i huvudet, för det finns många kvinnor som jag skulle kunna lyfta fram! Jag bestämde mig för att det skulle bli Angeliqa Mejstedt (som jag tidigare intervjuat här på sidan 2016). Hennes fantastiska driv, framgång med vandringsbloggen.com samt att hennes livsöde berörde mig till tårar då hon en dag i mars 2019 tog sitt liv. Så ung, talangfull, en heltidsvandrare som fick många att hitta ut i naturen.

Det blev bara ett enda stort VARFÖR?  Det smärtar och krampar i bröstet att tänka på det. Idag är det Alla helgons dag och hon finns med bland dem jag tänker på. Andra kvinnor som är med mig i tanken är bland annat min mamma, min farmor, tant Linnea, mormor och Britta. Alla har ni påverkat min väg till att bli den jag är idag och det ger mig känslan av stor tacksamhet och det värmer hjärtat.

 

Bild: Niklas Gustavsson

Anette Gustafsson, Ängelholm, hälsoguide och fysioterapeut som driver sajten bergsvandring.com:

”Det finns många, men den jag främst tänker på är Angeliqa Mejstedt. Jag råkade hitta hennes sajt Vandringsbloggen.com för flera år sedan och insåg att vi hade samma intressen, för friluftskunskap och fjällvandring. Hon startade i liten skala men lyckades så småningom nå ut till väldigt många runtom i landet. Framför allt var hon engagerad för att få tjejer att ge sig ut i naturen och stärka sina fysiska och mentala förmågor.

Hon lyfte fram hållbarhet, glädje och gemenskap, och myntade också begreppet hikefulness – den där känslan att vara ett med naturen och med stunden. Tyvärr gick hon bort för två år sedan, alldeles för tidigt, men hennes livsgärning gav mig drivkraften att våga prova något nytt och följa mina egna livsdrömmar.”

 

Denna bild har Angeliqa givit mig godkänt att få använda i mars 2016.

De andra Kerstin intervjuade i artikeln var; Johanna Dalin som lyfte fram Stina Wollter, Michael Andersson (Jungfru Maria) och René Vázquez Diaz (Fredrika Bremer).

 

Varmt Tack Kerstin för att du hittade mig och att jag fick vara med och bidra med några ord.

 

Kommentera

De fyra R:en och vem skapade Systemen?!

Råden, Rekommendationerna, Restriktionerna och Reglerna!

Oj, snart ett år sedan jag skrev på den här sidan. Mycket har hänt! 2021 har varit ett bra år hittills för mig, trots allt  gällande Corona virus och Covid-19. Mitt jobb har sett lite annorlunda ut såklart eftersom jag bland annat jobbar som fysioterapeut inom kommunal verksamhet.

Men allting går, utom tennsoldater och nyfödda barn

Måste först sammanfatta året lite grand; Det blev en fjälltur till Sälen i vintras där det gick perfekt att hålla avstånd och att inte vara samlade flera på en och samma plats, men det var också vecka 5 då det inte är några sportlovs aktiviteter. Det blev snöskovandring för min del och för andra i familjen härlig skidåkning i solsken och bitande minusgrader. Helt enkelt, Underbart!

Våren bjöd på massor av uteaktivitet och magnifika solnedgångar vid havet. Sommaren blev alldeles perfekt! Umgås med familjen, komma till Norge gånger flera för bergsvandring samt klippbad från finfina öar (Sydkoster, Resö, Smögen, Marstrand, Gotland, Hallands Väderö).

Tänk om jag hade ett trollspö, så jag även kunde komma arbetsmässigt dit jag önskar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan inte förlita mig på att turen ger mig ekonomiskt oberoende så att jag kan göra det jag allra helst vill! Skriva det jag själv tycker och tänker, vara aktiv utomhus, vandra i bergen, vara fjäll- och alp nära, vara med de jag älskar mest, närmaste familjen…

Hm, får jobba på det här och komma på en lösning såklart!

”Det finns bara ett slags framgång-
att kunna leva sitt liv på sitt eget sätt”

Åter till de fyra R:en och vem skapade egentligen alla systemen?! Har du själv någon gång känt att systemet äter upp dig och att du inte själv får utrymme? Det har verkligen jag! Frågan blir vem skapar system som andra ska förhålla sig till och som t.ex. ska fungera på en arbetsplats? I de bästa av världar tänker jag att man får vara delaktig och vara med och bestämma vad som skulle kunna vara bra i just den här verksamheten.

Förenkla det hela, helt enkelt!

NST (Nordvästra Skånes Tidningar) 22 september-21. Den 29 september återgår samhället till det
”Nya Normala”!

Jag anar att det kan bli mer av, reflektion i mötet med andra människor, fortsätta tvätta/sprita händerna, vett och etikett blir säkert att skippa att hälsa på någon i hand (pussa någon på kinden), hålla socialt avstånd, tänka efter innan man går till jobbet förkyld etc.

Vad betyder nu de fyra RRRR:en då, jo!

RÅDEN – Man måste inte lyda ett gott råd men det kan vara av godo. Enligt Svenska akademins ordbok är ett råd; ”vad som i en viss situation kan göras för att komma till rätta med något”.  I pandemin var rådet exempelvis att hålla avstånd, tvätta händerna, att stanna hemma vid symtom, att undvika trängsel etc. I mitt eget yrke kan det även innebära att vara fysiskt aktiv, äta mer grönsaker, ha en god nattsömn och återhämtning mm.

REKOMMENDATIONERNA – Det här är inget tvingande, men något som helt enkelt kan löna sig i längden. Munskyddet vara eller icke vara diskuterades och rekommenderades bland annat i kollektivtrafiken. Har du även kanske hört att det kan vara bra att äta mer frukt- och grönt samt minska köttkonsumtionen?

RESTRIKTIONERNA – Här kommer nu något som begränsar. Härstammar från det latinska ordet för att inskränka (restringere). I pandemin sattes gränser för restaurangbesökare, festdeltagare, begravnings- och bröllopsgäster, publik mm. Tänker i det här sammanhanget på om du kanske gjort en höftplastikoperation och att du fått vissa restriktioner efter det, t.ex. att inte sitta med benen i kors, luta överkroppen för långt framåt eller dra upp dit knä mot magen (på benet som opererats), huksitta mm.

REGLERNA – Det här är en föreskrift, en bestämmelse eller måttstock som inte alltid är tvingande. Den tillfälliga pandemilagen gav regeringen rätt och möjlighet att införa tvingande regler som att begränsa antalet besökare, reglera öppettider, förbjuda tillträde till vissa platser. Hur skulle samhället te sig om det inte fanns några regler alls ställer jag mig frågan?

Också var det ordet system-  betyder bland annat; ordnad helhet eller sammanhängande helhet. Ordnat kan det vara, men jag upplever inte alltid att det är en sammanhängande helhet! Skönt att bara sitta ned, tänka till, skriva och reflektera över ovanstående delar.

Jag vill ju bara vara FRI!

Vad det nu kan innebära…

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Från noll till 99 procent

            

Att gå från sängläge till upprätt stående!

Oj, jösses vad längesedan jag skrev något här. Lusten och motivationen har inte funnits helt enkelt. Är nu på bättringsvägen från något virusskit, inte Covid-19 för testet var negativt, som väl var. Trodde verkligen inte att coronaviruset skulle få en andra våg, men tji fick jag och resten av befolkningen. Men en vecka i sängläge tär på kropp och själ. Det är inte bra när melankolin och likgiltigheten sätter in och mörkret lurar i hörnen, taket blir lägre och väggarna kryper närmre. Blir inte bättre av att blicka ut mot stormens öga och det piskande regnet som får fönsterrutorna ogenomträngliga.

Då är det tur att Netflix finns!

Jag har hunnit se klart alla sju säsongerna av Homeland, Kärlek & Anarki, The Queen´s Gambit och filmen Allinclusive. Hm, vilken förströelse, men skönt att vila hjärnan, som ändå inte har haft någon vilja till eget tänkande. När kraften kom tillbaka igår köpte jag två e-böcker. Då vände det och jag var återigen mottaglig, nyfiken och hade lust att lära  och ta del av något nytt. De handlar om Beteendedesign och Digitala beteenden (skrivna av Arvid Jansson & Niklas Laninge) vilket verkligen fick mig motiverad och det blev sträckläsning med en av böckerna, resten får jag ta i eftermiddag. Anmälde mig, nästan, till en kurs i Digital Marknadsföring, får suga på den idéen ett litet tag. Men den kan ge mig nyttig kunskap för fortsatt skrivande på ny blogg, hemsida och i sociala medier.

Jag vill inte gå på sparlåga någon längre tid!

Ibland hittar man sin egen ”Trigger” och det känns riktigt härligt. Även att få klart för sig själv vad det är som tänder den där livslågan, lusten och viljan till görande. Gott när känslan infaller. Och att få gå ut i solskenet, känna krafterna komma tillbaka, ”flåset” lugnar sig och sinnet lättar mot nya höjder. Ren njutning!

Mår bäst av att vara i rörelse kroppsligt, mentalt och när ”taket” är universum!

Är tillbaka  i tanken på fina sommarminnen. Det har varit en höst som i stort handlat om att borra ner huvudet, bita ihop, jobba på och hoppas att själv ha turen att inte bli allvarligt sjuk. Hålla humöret uppe, kroppen igång och sinnet ljust!

Då är det himmelskt att ta sig en titt på bilderna sen i somras. En fantastisk sommar, händelserik och mycket umgänge med familjen. Visst blev det vistelse i Sverige, men Norge öppnade ett litet kort ögonblick för Skåningar och det visade sig vara soliga, friska och helt

underbara dagar. Vi packade ner tältet och vandringsutrustningen och fick äntligen möjligheten att klara av Stora Memurutinden  2367 möh och ta en pulshöjare upp på Loms ”husberg”, Lomseggen 2068 möh med den fantastiska utsiktsplatsen Kvilersteinen, nervkittlande och enastående utsikt! Det blev även fyra vändor upp på Helags och Sylarna besöktes, underbara turer. Helags rekommenderar jag varmt som träningstopp och väl uppe ses Predikstolen och du har milsvid utsikt.

 

Den där goa känslan av att vara Uthållig, Tankefri, Upprymd och känna den där innerliga Passionen för berget, den är outstanding!

Vi bodde i glashus och fick roliga minnen från det tillfället med oss. Kan bara nämna att det kan vara olämpligt att inte vara stadig på hand då glaset innehåller rödvin och då gardinerna är vita!! Fritidshuset på landet fick besök vid flera tillfällen.

 

 

 

Nu i höst har det också hänt spännande saker. Lisen och Phille bygger ett finfint hus och det har målats tre gånger, inte dåligt! Vi har ju själva flyttat också och trivs oerhört bra, känns helt rätt och utsikten ger ro i själen. Barnbarnen har fyllt år och det är full fart. Som sagt, dags att ta sig från sängläge till upprätt position, skaka bort de sista viruset och ge dem en känga, så att de verkligen flyger sin kos.

 

 

Nu är det återigen dags att  resa sig upp och gå ut och LE mot världen!

 

Kommentera

Syndabockar och spekulationer!

…och så kom en pandemi.

Coronaviruset COVID-19 har verkligen satt sina spår. Med förvåning mötte jag tomma hyllor i matvaruhuset häromdagen. Konserver, pasta, bröd och toalettpapper var som bortblåst och på apoteket fanns inga Panodil (paracetamol) eller handsprit (trots att handtvätt med tvål och vatten är det som bäst tar kol på viruset och som rekommenderas) på hyllorna?! Som ett riktigt science fiction scenario i ungdomen.

Den allmänna oron sprider sig oerhört snabbt och sätter spår av skräck i befolkningen!

Nu hör jag inte själv till den skaran som blir helt skräckslagen av det här, men visst kryper oron fram från sin inbäddade lilla vrå då samhället känns inneslutet, gränserna till omvärlden stängs och det känns som vi är nära en depressiv period. Behöver även jag hamstra varor, ska jag vara rädd för att bli sjuk och hamna i karantän, ska jag också….ja, frågorna kan hagla i huvudet?

Jag upplever även att människor inte helt vill ta in det vetenskapskvinnor/män lyfter fram om viruset. Det blir mycket spekulationer, ryktesspridning och syndabocksletande istället för att ta del av det som verkligen är viktigt. Massmedia inkluderat sociala medier rapporterar som om världen ska gå under samtidigt som myndigheter och regering försöker dämpa oro och föra fram praktiskt viktig information och riktlinjer. Vem ska vi tro på och vem väljer du att lyssna till i sådana här lägen?

Jag säger definitivt inte att detta är något att ta lätt på, men för att själv kunna må bra i en sådan här tid gäller det att sålla bland all information och lägga vikt på det som är rimligt och vetenskapligt. Söka kunskap i ämnet helt enkelt och kanske vara mer neutral i tankemönstret så att inte huvudet spelar en ett spratt, för det kan vara lätt hänt om man inte är medveten om det.

Jag har aldrig varit för något som är ”för mycket”, tror inte på det helt enkelt! För mycket folk på ett och samma ställe, för mycket träning, för många timmars arbete eller stillasittande, för mycket oro och ensamhet, samtal om samma saker hela tiden mm. Tror på att göra saker enkelt för sig och i småskalighet hellre än med någon stor massa. Visst kan en konsert eller teater, andra sammankomster vid enskilda tillfällen ha sin charm, men oftast väljer jag att vistas i naturen och umgås med familjen framför det.

I nuläget blir detta mycket centralt, att minska umgänget och vistas utomhus i naturen.

Vi är många människor (och djur) på jorden och det vore konstigt om inte såna här epidemier/pandemier uppstod emellanåt. Vilket jag även tror (OBS att jag bara tror) att vissa människor, filosofer, författare med flera har förutspått. Ibland funderar jag på hur sårbart allt är när det väl händer och hur det påverkar samhället och vi som är en del av det. Bra att ha några överlevnadsböcker i bokhyllan då.

Jag vill ändå ha en fortsatt optimistisk framtidstro. Vi har många specialister som arbetar oerhört hårt när det kommer till kriser och hantering av dessa, alla experter inom sina områden, som sjukvården exempelvis dessa är verkliga hjältar. Sjukvården finns alltid tillgänglig för oss och där jobbar människor som ställs inför svårigheter och komplexa möten och beslut dagligdags.

Tusen Tack till alla som lägger ner sin själ för att vi som utgör samhället ska ha det så bra som möjligt!

I allt det här kommer mycket annat i skymundan, skönt tycker jag, att prat om flygskam och annat ligger nere för närvarande . Hur vi ska förhålla oss till klimatet och miljön, andra områden som kan vara svåra att förhålla sig till. Det får inte bli allt för tunga skuldbördor som läggs på våra axlar och tynger ner oss till fotknölarna i denna period. Vi behöver i såna här situationer vara lösningsfokuserade, ha framtidstro och vara optimistiska! Nu blir det mycket prat om hur vi ska få företag att klara sig ur krisen, så att vårt näringsliv inte ska gå på knäna. Vore inte bra med många konkurser och en knäckt ekonomi. Börsen är just nu mörk som svarta tavlan då jag gick i skolan.

Men efter mörker kommer ljus och det är så själva livet förhåller sig och världen vi lever i, enligt mig.

Och som Petter Stordalen bland annat säger i sitt tal till medarbetarna 200318;

”…vi ska slå tillbaka och bli bättre än någonsin..”

I sådana här stunder lär vi oss nya saker och blir kreativa. Bra att se framåt med kraftfull optimism. Med kvittot i hand kommer den här perioden av ovisshet förhoppningsvis leda till nya insikter, nya sätt att tänka och agera, få oss människor att rannsaka oss själva, nya lösningsfokuserade modeller och strategier, andra arbetssätt och mycket mycket mer. Som ett ordspråk säger;

”Finns inget ont som inte för något gott med sig!”

 

Som i ett spel, finns alltid en vinnare och en eller flera förlorare. Men det går att lära sig mer, bli bättre och bemästra spelet. Det kan finnas flera vägar att gå för att nå målet och till slut stå som vinnare.

Med kunskap, färdighet, erfarenhet och lite jävla anamma går det att bli en mästare i sitt slag.

 

 

…och så var det det här med Källor. Att kunna sålla i mediabruset.
Hörde jag inte något om nån fladdermus också ?!
Ovanstående är hämtat från NST (Nordvästra Skånes Tidningar)

Kommentera
1 2 3 11