Om mig

Det här är Jag

Namn: Anette Gustafsson

Ålder: 58 år, hur det nu gick till!

Civilstånd: Lever tillsammans med min livskamrat Andreas. Har två vuxna barn, Jalle och Lisen samt barnbarnen Agnes och Hugo.

Bostadsort: Är född i Lidköping och uppvuxen i Tidaholm, med andra ord ”Västgöte”. Bor sedan många år tillbaka i Ängelholm.

Nuvarande yrke: Driver det egna företaget, VitalSupport med Andreas och arbetar även som anställd fysioterapeut inom vård- och omsorg. Startar upp sidan Bergsvandring.com 2021, för alla med passion för berg- och toppturer. Kan kanske kalla mig bloggare också?!

Vem är jag egentligen? Ser mig själv som en vänlig, leende, innerst inne en något blyg person som är målmedveten, har humor och är jordnära. Jag är nog robust till naturen eller också har livets erfarenheter gett mig kraft och styrka. Klarar motgång och njuter då livet känns enkelt. Behöver utmaningar för att få stimulans och öka kreativiteten. Längtar ofta ut och vill ha miljöombyte. Brukar säga att jag är planerat impulsiv!

Verkar gärna i bakgrunden numera. Ser det kraftfulla i enkelheten och gillar småskalighet. Betraktar livsresan som en gigantisk bergskedja med mycket stigningar och branta utförslöpor, bara att älska läget och njuta av stunden.

Intressen: Idrott i olika former & friluftsliv, främst bergsvandring med topptur, umgås med familjen. Det som gör att jag får fysisk, psykisk och social stimulans. Naturkrafternas påverkan på oss människor och hur människan ska leva i samklang med djur och natur är intressanta ämnesområden för mig. Är även intresserad av hälsoarbete på individ, grupp och organisationsnivå, givetvis också på samhällsnivå där mycket bestäms och beslutas om vår framtid. Här har givetvis kvinnors hälsa och livsvillkor stor betydelse. Även att arbetsplatsen ska ha friska medarbetare och chefer som har ett hälsofrämjande ledarskap.

Mitt eget syn- och arbetssätt när det gäller hälsa är salutogent vilket innebär att jag ser hälsa ur ett helhetsperspektiv på ett fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt plan. Det händer allt då och då att jag förkovrar mig i en bok, gärna en som tar mig tillbaka till en svunnen tid och kvinnans inträde i läkekonsten. Gillar drama, passion och livsöden. Det får gärna vara nervkittlande och beröra in i hjärteroten!

Minnesvärda vandringar: Oförglömlig resa till Everest base camp 2011 (inspiration hämtad bl.a. från Göran Kropps bok, 8000+ och Jon Krakauer, Tunn luft 1997). Givetvis har kvinnorna som bestigit Mount Everest bland annat Renata Chlumska och Annelie Pompe också inspirerat mig mycket. Tillsammans med Andreas planerades och genomfördes en tre veckors tur till Nepal på egen hand. Vi hade ingen guide och bärare. Pangboche och Namche Bazar glömmer jag aldrig och de vänliga människorna, givetvis inte heller höjdens påverkan på kroppen!

Kilimanjaro och bestigningen av Uhuru Peak 2014 var även det en resa som var helt fantastisk. Vi hade verkligen tur med vädret under dessa vandringsdagar upp till 5 895 möh, härligt!

Mont Blanc 4810 möh. Det tog några års fundering innan vi gav oss på denna topp och den nåddes sommaren 2018 19 juli med magisk soluppgång över alperna.

I Sverige finns oerhört vackra platser från söder till norr. Kullaberg och Nordvästra Skåne är finfint. Kebnekaise massivet och Abisko har varit välbesökta platser genom åren, likaså Norge (Jotunheimen med Galdhöpiggen, Odda, Rjukan, Skjolden mfl.) med den fantastiska naturen, fjordarna och glaciärerna med grönskimrande vatten. Silt, tror jag förresten mineralämnet heter som ger glaciärvattnet den gröna färgen. Lärde jag mig av en glaciärforskare i Tarfala för ett antal år sedan.

De Österrikiska och Schweiziska alperna åker jag gärna om och om igen till. Zermatt är verkligen rena ”Paradiset”! Finns även härliga vandringsturer på Cypern, Gran Canaria, Teneriffa och Kreta.

Mitt motto: Går det, så går det! Jag tar själv ansvaret över mitt eget liv.

LivsstrategiAtt bli och vara mitt bästa Jag och att med ett leende och nyfiken blick möta min omgivning med glädje och vänlighet varje dag. Naturen är min kraftkälla, den ger livsenergi och känslan av FRIHET! Jag är även en del av mänskligheten och verkar för att mitt inre liv, mina tankar och idéer ska förverkligas och sätta positiva avtryck för nuvarande och kommande generationer!

På tal om böcker och läkekonst så har Barbara Wood varit en författare som jag har läst en hel del av. Hon är medicinskt kunnig i gammal folkmedicin och i hennes romaner visar hon sitt intresse för kvinnans villkor runt om i världen.

Det finns en serietidning som jag läst sedan barnsben och det är Knasen. Inspirerad av min pappa och farfar som var mycket för att läsa serietidningar. Det ska vara humor så det går att dra på ”smilbanden” och småskratta högt för sig själv när man läser. Knasen handlar om en mansdominerad yrkesgrupp med härliga karaktärer, men det finns mycket kvinnlig list vilket gör tidningen rolig tycker jag.

Här kommer några av mina favoritfilmer genom åren, kanske säger det en del om vem jag är. Har du inte sett dem, rekommenderar jag dem varmt. Jag rangordnar dem inte på något sätt:

The Bucket List (Nu eller aldrig), Chokolat, Stekta gröna tomater, En dag (One day), Will Hunting, De dimhöljda bergens gorillor, Livet från den ljusa sidan, Ciderhusreglerna, Broarna över Madison county, Döda poeters sällskap, Vid din sida, Patch Adams (med Robin Williams), Cocoon- Djupets hemlighet, Into the Wild, Hämnden, Under Toscanas sol, Skenbart, Grabben i graven bredvid, Purpurfärgen, Ömhetsbevis, Love actually, Bravehart, Cape fear, Gilbert Grape, The Holiday, French kiss, Dirty dancing, Uppvaknanden, Notting Hill, King Kong, Karate Kid, The green mile, Dead man walking, Välkommen Mrs. Doubtfire, Hot shot filmerna och Den nakna pistolen med flera. Skulle gärna se boken, ”Påven Johanna” (av Donna Woolfolk Cross) filmatiserad.

Nu är det inte enbart mig den här sidan handlar om, men nu har du kanske fått en bild av vem jag är.nepal 056

Vill du kontakta mig;

Välkommen på anette@vitalsupport.se