Inspiration & Motivation

Varför? KASAM:s svar på drivkraft/motivation, det som ger lust och engagerar!

Att läsa en bok om Mod, Rädsla, Sårbarhet och att hitta sitt VARFÖR, det ger mig drivkraften framåt. Den besvarar vissa av mina existentiella frågor, skapar lust till utveckling och att komma till insikt med att, Jag aldrig blir färdig med Mig själv!

Varmt och hjärtligt tack till Petra Malm som är författaren. Och så klart har jag kikat på TV programmet Elitstyrkans Hemligheter, ett upplägg som fascinerar mig! Lätt att bli imponerad av både instruktörer och deltagare. Alla har vi vår Livshistoria och vi har olika behov av att visa upp den, bli medveten om den och våga konfrontera den…

På tal om KASAM, som står för Begriplighet, Hanterbarhet och att ha en Känsla av sammanhang (själva motivationen och det som skapar frågan, Varför?). Ett begrepp jag lärde mig tidigt och som jag har med mig i min vardag och i mina tankar kring i mångt och mycket. A. Antonovski myntade begreppet och jag önskar det hade fått mer genomslagskraft på bl.a. arbetsplatser i vårt land och hos individen som ett redskap för tankekraft, medvetenhet och kraft till förändring.

Det här är en bok som jag  verkligen rekommenderar.  Läste ut den med rasande fart, den fångande mig direkt och jag valde att själv läsa den och inte lyssna till den som ljudbok. Den var värd att lyfta med alla sinnen och med hjärnan kittlande fokuserad!

Hur vi än lever våra liv, är det viktigt att ibland stanna upp, reflektera och se om vi har lyckats med den riktningen i livet vi en gång förutsatt oss. I alla fall har jag många gånger försökt besvara frågan, Varför? och meningen med just mitt liv. Jag vill bli till det bättre med åren inte en sämre kopia av mig själv!

Intressant det där om självkänsla och självförtroende, att det inte är konstant utan att det fluktuerar och att det är något att bli medveten kring. Jag har ibland satt mig ner och skrivit ner det som gett mig drivkraft genom åren, vad som har motiverat mig och det som ger den där outtröttliga känslan av, att detta måste jag göra, när lusten och drivet blir på topp. Det ger det där lyckoruset inom mig och jag vet att det är rätt på alla sätt och jag kan med lätthet lägga kraft, mycket tid och engagemang på det. Men det kanske bara är en känsla… en jäkligt härlig sådan i alla fall!

Det är så himla ”gött” att känna drivet!

Jag tar med mig många insikter från den här boken bl.a. att jag inte kan förändra andra människor, däremot kan man/jag alltid vara en god förebild.

En sak delar jag verkligen och det är följande mening som är hämtad direkt från boken;

”Jag försöker alltid vara proaktiv, det vill säga jag styr mitt eget liv och ansvarar för att det är så som jag vill ha det. Reaktiva människor påverkas mer av omgivningen: de mår bra om vädret är bra. Proaktiva människor tar med sig sitt väder var de än är och det spelar ingen roll om det regnar eller är storm. Att vara proaktiv handlar inte om att vara framfusig, otrevlig eller aggressiv. Det handlar om att ta kommando över sitt eget liv för att få saker att hända”

Att skapa sin egen målbild ger en tydlighet i vilken väg jag ska gå.

Idag såg jag och min dotter följande skylt:

 

Hm, tror verkligen att det har betydelse på hur vi tänker och ser på saker och ting!

LYCKA TILL med din målsättning och jag vet att du längst där inom dig har svaret på just ditt, Varför?!

 

PS. I den här boken finns fjällbjörken nämnd. Jag sökte i mitt eget minne och tänkte att jag har gjort en liknelse med mitt åldrande och just en fjällbjörk. Det var ett tag sedan 2017, vill jag minnas. Det väckte lusten att leta efter ett inlägg jag gjort och den som söker, finner! Det är roligt att läsa det man tidigare skrivit och jämföra det med hur tankarna går idag. Så här tänkte jag vid just det tillfället och jag vet precis var jag var, på en härlig plats i fjällmiljö i Norge, närmare bestämt, Jostedalsbreen nationalpark.

 

”Mitt eget åldrande får mig att tänka på fjällbjörken. Liten och tilltufsad, något krum, men oerhört stark och stabil står den där välgrundad efter sina egna förutsättningar. Ståndaktig står den kvar i bistra och hårda tider och har fått grönska och frodas under de allra bästa förhållanden. Med tillräcklig näring ges livet växtkraft. Efter mörka tider kommer ljuset och livstillfredsställelsen är fulländad!”//Anette

 

 

 

 

 

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.