Den gyllene medelvägen

IMG_0900[1]

 

Att hitta balans och harmoni, innebörden av LAGOM tycker jag om!

Det blev en tur till Lund idag både för arbete och fritid. Jag har under flera dagar tänkt på innebörden av ordet lagom och då i förhållande till framförallt ”för mycket”. Lagom per definition är något jag försöker anamma för att själv må bra. Det lyckas inte alltid men det är en bra måttstock när det gäller det mesta!

Per definition betyder lagom; för ändamålet lämplig storlek,  varken för mycket eller för lite eller utan överdrift.

För mycket och för lite av något är inte gynnsamt för oss människor tror jag. Det gäller att kunna anpassa det mesta till en nivå med balans. Lagom kan vara en underskattad företeelse!

När jag promenerade från järnvägsstationens parkering och passerade universitetet där jag studerade till sjukgymnast 2005-2008 blev det liksom en klump i magen. Det var inte en lugn och ro-känsla precis. De tre åren var fyllda av prestation och självdisciplin. Visst var det lärorika och intressanta år, men mest höga krav som jag satte på mig själv. Men jag tog mig igenom det och givetvis ångrar jag inte alls mina skolår i Lund, jag är stolt över att ha genomfört dem. Tur att jag hade så gott stöd från nära och kära! Det var mycket just då och det har gett lärdom att hitta sin egen harmoni med allt jag själv ska ta mig för. Som sagt för mycket av någonting tror jag inte på.

IMG_0903[1]Idag kryllade Lund av glada studenter som sålde tidningar vilket faktiskt gjorde min city-tur tråkig och fick mig att längta därifrån. Jag drar mig gärna undan när det blir för mycket folk runt omkring som dessutom påkallar uppmärksamhet hela tiden. Lätt att längta ut i naturen eller bort från stadenIMG_0901[1] och människomyllret. Hade just då velat vara ”osynliga mannen”, tänk att kunna bli osynlig med hjälp av ett lätt knäppande med fingrarna!

Variation, miljöombyte, glädje och att det mesta är i lagom dos tror jag enormt mycket på för att Må Bra och hitta sätt att få Balans i sitt eget liv.

IMG_0896[1]Universitetsbiblioteket ingav lugn under skolåren, inte för att jag vistades där ofta men jag passerade det nästan dagligen. Tycker om pampigheten av huset, som är klätt med växtlighet under stora delar av året, de gröna läslamporna på skrivborden och stillheten i lokalerna, det skapar sinnesro hos mig.

Det blev en bok inhandlad idag, The Secret Code, inspirerad avIMG_0907 ett vetenskapsprogram på TV härom kvällen. Matte har egentligen aldrig varit mitt ämne, men bättre sent än aldrig! Mattetal är vackra och i TV programmet jag såg satte vetenskapsmännen/kvinnorna dessa i filosofiska perspektiv och på ett briljant sätt satte de dem i relation till allt som finns i naturen, universum och konsten. Det väckte mitt intresse. Här nedan är talet Phi beskrivet, Golden Ratio, visst klingar det vackert!  = det Gyllene Snittet. Är det så att förhållandet i det här talet skapar den fullkomliga harmonin när det gäller mått och proportioner? Jag får läsa boken och lära mig förstå. Kan man sätta in Lagom i den här formeln då tro, i förhållande till för mycket och för lite för det borde skapa harmoni!

 

IMG_0910

 

Bra med en gyllene medelväg om det leder till balans och harmoni!

 

Ps. Jag tog mig från staden till Kiviks Äppelmusteri som ligger lite utanför Lund. Där kändes det genast behagligare och trevligare. Byggnaden som finns på inledningsbilden gör mig varm i hjärtat för det var där min studentexamen hölls.

 

IMG_0904[1]

You may also like

2 kommentarer

  1. Känner igen mig i de kluvna känslorna från studietiden men man glömmer fort det som är tråkigt och kommer ihåg alla roliga fnissiga stunder vi hade. Lite märkligt va det att vara student i vuxen ålder, för samtidigt var man lika ung i sinnet som 20 åringarna i klassen. Tack för en fin blogg 😊

    1. Hjärtligt Tack! Utan Dig Helen hade skoltiden i Lund inte varit den samma. Du hjälpte mig igenom :-)! Kram Anette

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.