Prestation och Att prestera

Prestation, ett för mig positivt och utvecklande ord!

Vet inte riktigt vad det var som förde in mig på tankar om ordet prestation denna soliga lördagmorgon. Kanske för att jag har semesterplaner och där har uppstått en härlig tanke om att bestiga Mont Blanc och få vistas någon vecka i Chamonix. Detta innebär att jag måste ha färdigheter för ändamålet vilket kräver mer än att befinna sig och njuta av den storslagna naturupplevelsen. Det kommer att ställas krav på mig i form av förberedelser. Tanken är att gå utan guide, klara bestigningen på egen hand och få uppleva äventyret tillsammans med Andreas och bror Thomas.

Klingar fantastiskt och nervkittlande i mina öron!

Vad innebär egentligen prestation eller att prestera och måste det, som jag upplever det, oftast framstå som något negativt och kravfyllt?

Jag funderar över synonymer till ordet prestation och att prestera som kan vara;
insats, bedrift, gott arbete, åstadkomma eller utföra något. Men även kraftprov eller bragd.

I allt jag gör för att uppnå mina uppsatta Mål och för min egen Utveckling kommer jag behöva prestera.

Att se det ur ett mer negativt perspektiv är väl då prestationskraven som ställs utifrån mig själv eller från min omgivning som t.ex. kraven från min arbetsgivare inte ger mig en hälsosam utveckling. Presterar jag något utifrån mina egna önskningar eller andras? Det tål att tänkas på.

Prestation = Tävling ?
Prestation behöver inte vara lika med Tävling, för då kommer det innebära något helt annat. Detta är något tävlingsinriktade idrottare vet. Prestera bra eller utmärkt, vad kan det innebära för gemene man?
Vilka krav ställer jag på mig själv? Vilka krav ställer min omgivning på mig?

Här kommer hanterbarheten in vilket leder in på KASAM (A. Antonovski), känslan av sammanhang. Min känsla av begriplighet, hanterbarhet och själva kärnan, meningsfullheten.

Är min insats eller det jag ska utföra värt mödan?

För min del krävs det en personlig insats i det allra mesta jag ska utföra vilket innebär att min egen prestation alltid är närvarande. Sen som sagt finns det andra som vill ha en motprestation som exempelvis; arbetsgivaren, läraren,  partnern, hyresvärden, banken, familjen o.s.v.

Vad vill jag nu ha sagt med det här lite luddiga resonemanget, jo kanske att;

  • Sätt Dina egna Mål, låten vägen bli en fantastisk upplevelse!
  • Sätt Dina egna krav på en hanterbar och hälsosam nivå och låt ingen annan sätta högre krav på Dig än vad du i nuläget klarar av!

 

Men för Din personliga utveckling kommer det att behöva en insats från dig själv för att lyckas med det du förutsätter dig och för att Du ska nå just Dina Livsmål!

 

 

När jag kom på den här tanken i morse var jag tvungen att kika i bokhyllan om där fanns nåt intressant. Det gjorde det! Blicken föll på en bok som stått där länge nu, men den är fortfarande aktuell.

Nu blir det ett mentalt träningspass i rörelse och utomhus för min del!

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.