Om att åldras

Ålder mer än bara en siffra. Att vara kvinna och 50 +

”Att åldras är inget för veklingar”

som Bette Davis lär ha sagt

Jag håller verkligen med och kan ana vad hon menar!

Hörde just något intressant på teven. Samtal med en professor i palliativ vård Peter Strang som nyligen givit ut boken ”I skuggan av sommaren”. Romanen handlar om livet och döden. Som författaren beskriver det är det många tankar om att skiljas från något då man närmar sig döden. Det är viktigt att ha någon som är nära till hands och pratar om det pågående LIVET och det blir också en dragningskraft till det ursprungliga, till naturen, med min egen tolkning. Han nämner Dödsångest och Livsångest vilket skiljer sig åt. Det finns svårigheter och tunga saker som ska bemästras i livet och som man själv kanske inte tror sig kunna klara av. Intressant samtal tycker jag.

Ett som är säkert är att jordelivet är ändligt, enligt mitt eget tankesätt. Därför är det också viktigt att verkligen göra sina dagar meningsfulla, innehålls- och glädjerika! Det är viktigt att forma sitt liv och sig själv utifrån sina egna förutsättningar och önskningar. Det är inte alltid lätt, men det är det nog ingen som hävdat heller. Livet har mångfacetterade sidor!

I den åldern jag just nu befinner mig är det stor förändring i både det kroppsliga och i det själsliga. Det väcker ibland tunga tankar om åldrandet. Det kan leda till en viss livsångest själva accepterandet av den åldrande kroppen. Jag tror själv att det är viktigt att jobba med sina tankar att framförallt ha en positiv inställning till livet och till sig själv! Det bästa av allt, det finns fortfarande oerhört mycket att se fram emot!

Livet är verkligen lärande och en resa i upplevelser och upptäckter.

 

Hur vill du bli ihågkommen?

En fråga som är värd extra omtanke tycker jag. Hur vill jag att mina närstående ska minnas mig? Min ambition är att det finns mycket glädjeämnen i minnena och att jag bidragit till vänligt bemötande och skapat goda relationer framförallt till mina älskade barn med familjer och livskamrat. Tycker själv det är viktigt med humor och glädje.

Mer om åldrandet en annan gång…kvinna i klimakteriet kanske blir ett ämne som inte är att leka med ha ha ha.

…och som A. Strindberg uttryckt det

”Livet är ingenting för amatörer”

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.