En inre- och yttre värld?

Sök och du skall finna!

Kunde inte motstå att hålla kvar vid ett tv program, K-special den 7/4 när jag zappade mellan kanalerna. Programmet hade samma titel som överskriften i detta inlägg. Ibland känns det helt rätt att lyssna till andra människors djupa funderingar.

Den här var kvällen då Stockholm och vi i Sverige lamslogs av nyheten att en lastbil kört rakt in i en folksamling i centrala Stockholm, med flera döda och skadade som följd. Nyhetsuppdateringarna pågick hela kvällen.

Tänk att andras fantasier, drömmar, tankar och idéer skapar den yttre/materiella/mätbara världen (verkligheten, samhället) vi oftast lever i. Vad är egentligen vår verklighet? Det som väckte mina tankar under programmet var just betraktelsen av människans inre och yttre värld, något jag inte reflekterat över tidigare. Men som känns helt rätt och riktigt för mig när jag hör det. Eftersom människan är en tänkande varelse så uppstår allt utifrån vårt inre, i någons huvud alltså. Givetvis inspireras vi av personer i vår omgivning som bidrar till våra fortsatta tankegångar. Inget hade någonsin blivit uppfunnit eller tillverkat om inte någon tänkt en tanke först. Mer skämmande är att vissa människors tankar och idéer får ett starkt fäste och får med många andra i det som jag inte anser vara gynnsamt för mänskligheten.

Jag tror på godhet, vänlighet, glädje och lycka i livet. Det vill jag själv verka för så gott jag förmår.

Jag är en person som har svårt för att prata om ”väder och vind”, vill gärna gå djupare i ett samtal än så.

Tänka djupt och brett är nog min melodi!

Har du någonsin känt att du är på fel plats i fel sällskap? Det har jag gjort många många gånger. Jag har också känt en stor tillfredställelse i att vara på rätt plats med rätt sällskap som berikar mig med ett ömsesidigt givande och tagande. Nu var det här det där med den inre- och yttre världen/verkligheten. Det är så mycket jag har svårt att förhålla mig till i den yttre världen som egentligen inte hänger samman med mitt inre, mina tankar, drömmar, känslor och idéer. Vem har egentligen hittat på allt? Att vårt samhälle ser ut som det gör? Att det finns ondska och orättvisor i världen? Hur påverkas vårt beteende? Pengar som egentligen i sig inte har något värde om det inte är satta i ett system. Vem har hittat på det och varför har den/de personernas tankar fått sådan genomslagskraft? Likadant med våra religioner, vems tankar, drömmar och fantasier har lyckats få med så många människor i just deras sätt att tänka? Vi är verkligen påverkningsbara vi människor! Måste vi ha någon som vägleder oss? Vad gör oss egentligen motiverade och driftiga?

Kan jag gå min egen väg, är jag själv fri att göra det?

Vilken härlig känsla som uppstår inom mig då jag inser att jag också i själva verket kan påverka både min inre- och yttre värld!

Jag lär mig ständigt nya saker om mitt inre, omvärlden och mig själv!

Det finns upplevelser, natur, musik, konst, film etc. som ger en direkt känsla inom mig. När flygplanet flyger in över Tanzania och jag ser marken, bränner tårarna innanför ögonlocken, jag känner mig hemma och en lyckokänsla uppstår. Men varför? Jag har inte varit i Afrika så många gånger, men något berör mig på djupet när jag befinner mig där. Likadant kan det kännas då viss musiktext berör mitt inre, sådär blixtsnabbt och absolut. Naturen är en alldeles speciell plats för mig och jag verkligen älskar fågelperspektivet från någon bergstopp, det gör mig andlös, jag känner vördnad inför mitt liv och stor tacksamhet över att bara få finnas till!

Avslutar med en ordfras från tv programmet där programledarna Eric Schuldt och Per Johansson menar att vi lever i en ”Faktisk Fantasivärld”. Det får jag nog försöka ta mig en funderare över. Är mina tankar helt mina egna, lever jag i den verklighet jag vill existera i, kan jag förverkliga mina drömmar och fantasier? Detta gör min existens och livet spännande!

 

Jag tänker, alltså är jag till.

av R Descartes

 

 

 

 

 

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.