Renata Chlumska och Annelie Pompe

nepal

 

Tänk att få kalla sig Äventyrare!

Jag har alltid fascinerats av äventyr både de strapatsrika och de som sker runt husknuten eller det som livet för med sig. Men att få kalla sig äventyrare, det är ett så magiskt och nervkittlande ord. Jag kan känna känslan som uppstår då ett äventyr ska planeras. Drivkraften som infinner sig, målmedvetenheten, upprymdheten, glädjen och lusten till nya upptäckter. När ett sådant projekt inleds är motivationen verkligen på topp, det känns lustfyllt, lite oro och ängslan kan det skapa, men det är en låga som brinner inom en och som skapar oerhörd drivkraft. Det finns inga hinder, bara möjligheter! Just att få upptäcka och lära nytt, även bli medveten om sin egen kapacitet det är ett äventyr i sig.

Vad är egentligen ett äventyr? Per definition betyder det: Spännande upplevelse, speciell upplevelse, kan också betyda ”riskabel händelse”. Ett äventyr kan vara av olika karaktär alltså, både stort och smått kan räknas in. Det kan finnas runt husknuten, nära eller långt bort. Vilka äventyr har du själv upplevt? Har du något äventyr i sikte? Kanske vi rent av får uppleva äventyret idag!

Jag har under åren varit på föreläsningar och lyssnat till två fantastiska äventyrare, Renata Chlumska och Annelie Pompe.  Jag är oerhört imponerad av dessa två kvinnor och de strapatser de genomfört. Inte bara utifrån deras fysiska kapacitet utan även deras mentala styrka och livsfilosofi. Kan verkligen rekommendera att läsa mer om dessa två och givetvis lyssna till dem på någon föreläsning om du vill bli inspirerad, få motivation eller en tankeställare!

Renata ChlumskaJag börjar med Renata Chlumska: Hennes bestigning av Mount Everest 8848 möh är imponerande likaså hennes strapatsrika resa runt USA med kajak och cykel som hon avslutade 2006. En färd på 439 dagar och över 18 200 kilometer över hav och berg, öken och floder.

Renata var baslägerchef och ansvarig för filmteamet då hennes f.d. make Göran Kropps expedition skulle bestiga Mount Everest. Efter att ha vistats sju månader i baslägret cyklade paret från Nepal hemåt till Sverige vilket tog fyra månader! Renata förberedde sig några år och blev sedan den 5 maj 1999 den första svenskan att nå toppen av världens högsta berg, Mount Everest. Den allra första kvinnan som besteg detta berg var, Japanskan Junko Tabei 1975.  Renata Chlumska har även bestigit de högsta bergen på respektive kontinent. Sju världsdelar och sju toppar, ”Seven Summits”. Dessa är följande:

Mount Everest 8848 möh (Asien)

Aconagua 6962 möh (Sydamerika)

Mt McKinley/Denali 6194 möh ( Nordamerika)

Kilimanjaro 5895 möh (Afrika)

Elbrus 5642 möh (Europa)

Mt Vinson 4892 möh (Antarktis)

Carsyensz Pyramid 4884 möh (Oceanien), ( Kosciuszko 2228 möh, Australien)

Jag delar Renatas sätt att se på utmaningar, att det är viktigt att våga möta rädslan, att den inte får begränsa utan den måste besegras!

 

Blir hennes nästa resa rymden?!

 

Läs mer om henne här http://renata.nu/

Foto: www.huffingtonpost.com


 

annelie_pompe_34Annelie Pompe: Fridykare som även har bestigit flera höga berg, Mount Everest bland annat. Jag är fascinerad av hennes mentala styrka och att kunna hantera andningen på ett så fenomenalt sätt. Hennes livsfilosofi delar jag, att sättet att tänka spelar stor roll och att hitta sin inre styrka. Att min inställning till livet påverkar hur jag lever och att det största äventyret börjar i mig själv!

Hon har varit både högt 8848 möh och extremt lågt 126 m under vattenytan, och hon fortsätter att utmana gränser. Hon är en inspiratör av stora mått och hon arbetar även som guide på Expeditionsresor där hon bland annat tar dig med upp på Afrikas högsta topp Uhuru Peak 5895 möh i Kilimanjaro.

annelie_pompe_23Annelie Pompe har skrivit boken, ”Otroligt högt och extremt djupt”.Här tipsar hon om hur vi alla kan inspireras, motiveras och utmana oss i vår vardag. Skapa egna mål. Hitta tankens kraft och vår inre styrka. Det allra största äventyret sker faktiskt inom oss själva!”

Läs mer om henne här http://www.anneliepompe.com/

Foto: http://www.anneliepompe.com/pressbilder/index.html#24


 

Här vill jag även presentera ”Årets Näräventyrare 2015”, Angeliqa Mejstedt som har fått detta pris för hennes innehållsrika blogg med syfte att inspirera andra att komma ut i naturen. Hon är även ambassadör för det internationella nätverket SISU girls som vill stärka kvinnor och få dem att tro på sig själva och våga ta för sig- fokus ligger i koppling till sport och friluftsliv.  Angeliqa är även vice ordförande för Bushcraft Sverige där hon har en viktig roll för att få in fler kvinnor inom arenan- friluftsvärlden. Jag rekommenderar varmt att kika in på hennes sida.Skrattaborrtjärn-Angeliqa-Mejstedt-1024x682

Följ henne på http://vandringsbloggen.com/

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.