Maria Strømme

Edinburg

 

Mot framtiden med nanoteknik

Jag vet inte om det har gått mig helt förbi, men jag har saknat att kunna läsa om kvinnliga uppfinnare och forskare som lyfts fram i massmedia. De finns och existerar säkert i vetenskapliga tidskrifter och liknande, men där har jag fram tills nu inte letat så mycket. Men det är väl så att den som söker, finner! Men jag är glad att jag tittade på TV- programmet Skavlan för en tid sedan och fick se en oerhört energigivande och karismatisk kvinna träda in i studion och förmedla ett spännande och revolutionerande ämne. Jag blev jag helt förundrad! Hon presenterade nanoteknik. Bara namnet lät ju förtrollande på något vis.  Eftersom jag själv har stort intresse för hur människokroppen fungerar och har haft svårigheter med att förstå litenheten när man pratar om kroppens celler, så blir det ännu svårare att förstå att det finns så små enheter som miljarddelar när man pratar om material.

Nanoteknik (nano = miljarddel) är den teknologi och ingenjörskonst som sker på material som inte är större än 100 nanometer. Jämför med ett pappersark som är ca 100 000 nanometer tjockt.

maria strömme

Hon gjorde ämnet oerhört intressant och det väckte min nyfikenhet. Den jag pratar om är Maria Strømme, född i Lofoten och professor i nanoteknologi (även kallat atomslöjd), verksam på Uppsala Universitet på Ångströmlaboratoriet.  Hon blev Sveriges yngsta (34 år) professor i ett teknikämne 2004. Jag har läst att hon har 30 patent och har skrivit drygt 200 internationella vetenskapsartiklar, verkligen imponerande. Det jag tycker är intressant är att hon arbetar tvärvetenskapligt inom områdena fysik och medicin. Hon har tagit fram batterier gjorda på alger, vet hur man kan lösa energikrisen med supereffektiva solceller och pratar om att det ska kunna gå att få nya celler att växa i människokroppen t.ex. att bygga upp nytt brosk, ben och muskler, hålla oss yngre längre och bota sjukdomar som artros, demens, stroke och cancer. Allt består av material som vi kan omvandla och använda på nya olika sätt. Hon identifierar problem och hittar lösningar på dem och det känns som hon verkligen vill göra gott för mänskligheten. Om du inte lyssnat till henne tidigare kan jag verkligen rekommendera dig till att göra det. Det ger nya perspektiv på förnybarhet, människan och framtiden.

 

Vad kommer den här revolutionerande tekniken betyda för mänskligheten i framtiden tro?

 

Läs mer om hennes uppfinningar som bland annat, algbatteriet och Upsalite här: http://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=1282&area=5,12,16&typ=artikel&na=&lang=sv

http://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=3566&area=2,5,8,10,16,17&typ=artikel&na=&lang=sv

 

Hör henne Sommarprata i P1:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/592483?programid=2071

Foto: www.uu.se

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.