Eva, Amalia, Anna Julie & Erika

läckö

 

Några av många kvinnliga uppfinnare

Jag är glad att jag lever i den här moderna tiden. Förr hade kvinnor svårt att profilera sig som uppfinnare. De fick inget patent utfärdat för att de var just kvinnor, detta fram till slutet av 1800- talet i länder som USA och England. Det var vanligt att de uppfann saker i makens namn istället. Det är inspirerande att läsa om uppfinnare och uppfinningar. Tänk så mycket man kommit på! Kvinnor ligger bakom tidiga uppfinningar som strykjärnet och diskmaskinen. De ville säkert förenkla och förbättra hushållsarbetet.

Då är det bara att gnugga sina egna geniknölar och uppfinna något som är till nytta för mänskligheten och världen! Kanske det är något som även står med på din ”buckit list”?

Min dotter Lisen döptes på Läcköslott, i kapellet. Det ligger på Kållandsö i Lidköping och det här slottet har en speciell plats i mitt hjärta. Jag kan känna atmosfären, känns som hemma och här finns även mitt mentala rum möblerat. Eftersom jag är född i Lidköping och att vi har haft sommarstuga en bit från Kållandsö, har det här varit en naturlig plats att besöka. Det är en oerhört skön känsla att gå inne i slottet och känna av historiens vingslag. Här har Magnus Gabriel de la Gardie varit greve en gång i tiden och kanske till och med haft en relation med drottning Kristina. Henne måste jag berätta mer om en annan gång, ett fascinerande kvinnoliv. Greven de la Gardie, hans efternamn är alltså bekant för mig . Mpotatis-420x278en jag tyckte det var roligt att hitta Eva de la rent3-1b58483Gardie. Hon utsågs nämligen till den första kvinnliga medlemmen i vetenskapsakademin för att hon kom på att det gick att göra brännvin på potatis bland annat.

 

polkagrisJag är uppväxt i Tidaholm som ligger ca 6 mil från Jönköping och lite amelia polkagrisenlängre bort ligger Gränna som var ett utflyktsmål när jag själv var liten och dit jag även åkt på besök med mina egna barn. Polkagrisfabriken var intressant och spännande och det var ett populärt godis när barnen var små för si sådär tjugo år sedan. Det kanske hör till allmänbildningen att veta vem som kom på just polkagrisen, men det var nytt för mig då jag läste om Amalia Eriksson som 1859 lanserade just polkagrisen. Hon lär under 50 år gjort stor framgång med sina polkagrisar och de finns och äts än idag!

Eftanna julieersom jag har ett stort intresse av att vara ute i naturen och använder Trangia kök, eller friluftskök då och då tycker jag det är på sin plats att presentera Anna Julie Heilborn (f. Rudbeck) som tog patent på ett sportkök 1906. Hennes tanke var att kunna ta med ett helt kök på en utflykt eller resa och att det skulle gå att laga mat var som helst. Tur att hon kom på det, så användbart!

När det är kyligt ute behöver man klä sig varmt. ”Kläder efter väder” är väl ett utmärkt uttryck. Jag kommer ihåg att när jag växte upp, då var Lovvikavanten populär och den har Erika Aittamaa från byn Lovikka i Norrbotten kommit på. Jag kan minnas hur snön fastnade i ullgarnet som små pärlband av ”snökockor” när man gjorde snölyktor och snögubbar där hemma. De var så fina med det dekorativa röda, blå och gula garnet. Påminner mig om samer och det gör mig varm inombords och det ger ett skönt inre lugn. Vantarna är verkligen oförglömliga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kreativitet är verkligen energigivande. Stort tack för alla praktiska, användbara, finurliga, lösningsfokuserade och fantastiska uppfinningar!

 

Här kan du läsa om och hitta flera kvinnliga uppfinnare:

http://uppfinnare.se/

 http://www.tekniskamuseet.se/1/1889.html

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.