Naturens positiva hälsoeffekter

 

DSCN9454

 

Idag njöt jag av naturens vilsamhet och fick energi- och kraftpåfyllnad

DetDSCN9442 blev en långtur idag, i vackra Ängelholm, genom skog, strand och på små grusvägar. Turen började med solen i ansiktet. Det var härligt att känna värmen, det gör mig glad och lyckoruset infinner sig! Det är bråda dagar för fåglarna som flyger fram och tillbaka med material till sina bon. Det är så skönt att höra fågelsången och när koltrasten kvittrar framkallar det en skön känsla inom mig. Livet börjar ta fart igen efter en tids vila. Det är sådan kraft när våren och naturen tar ny fart!

Att vistas i naturen ger sådana positiva hälsoeffekter, den är stressdämpande och hälsofrämjande. Det är lätt att känna livskvalitet och välmående!

Vistelse i naturen sänker blodtrycket, vi blir gladare, den ger oss mental avkoppling och kraftpåfyllning och gör även att vi kan koncentrera oss bättre. Många fina fördelar med att vara ute alltså!

DSCN9452Det är skönt att gå, taktfast och med sin egen rytm, tankarna blir klarare, kreativiteten ökar och fanns det problem tidigare löser man dem på vägen. Att vara i sin egen tanke och ta in naturen med alla sinnen är oerhört kraftfullt. Jag kommer ihåg när jag var liten. Om jag var ledsen gick jag till skogen och satte mig på en stubbe och funderade. Där kunde jag återfå lugnet och glädjen kom tillbaka, bekymren blev som bortblåsta. Jag har hört det sägas att träden kan kommunicera, så kanske det är därför oron och bekymren försvinner när vinden susar i trädkronorna och viskar till kroppen att fylla på med ny energi och livsglöd.

Mitt element måste vara luft, att dra ett djup andetag och uppleva friskheten och nästan kunna känna hur blodet syresätts och skickas ut till varenda liten cell i kroppen för att ge musklerna energi att jobba med, det är fascinerande tycker jag.

DSCN9444För mig är naturen paradiset, med sin storslagenhet när det gäller omväxling och variation, magiska formationer, sina färgskiftningar och vackerhet.

Att vistas utomhus i grönområden och i naturen ger oss människor många positiva effekter på hälsan. Eftersom jag har läst en del i det här ämnet för att det intresserar mig, så delar jag gärna med mig lite mer av det här.

 

Att vara utomhus stärker skelettet, ökar balans, styrka och konditionDSCN9460 om vi rör på oss. Rörligheten och koordinationen påverkas också positivt. Sömnen blir bättre. Immunförsvaret stärks och vi får påfyllnad av D – Vitamin. Luften ute innehåller inte så mycket damm och kvalster vilket gör gott för våra lungor också. För de flesta människor är idealklimatet 18-24 grader och en luftfuktighet mellan 40 och 50 procent. Tänk så Gott det gör!

 

 

Det är bara att längta till nästa Ute-Tur!

 

Hoppas vi ses…

 

”I naturen är jag nuvarande, känner frihet & får livskraft”

 

DSCN9450

 

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.