En fantastisk morgon!

 

IMG_0874 (2)

 

Vilken härlig start på dagen!

Idag blev det en skön morgonpromenad tillsammans med min fine son, Jalle. Vilket privilegium. Inspirerande samtal och vacker runda längs Rönne å, till Skälderviken och tillbaka hemåt igen. Känns som våren har kommit till Skåne. Verkligen skönt att få känna solens strålar i ansiktet. Det gör gott i sinnet. Naturen är en friskhetsfaktor av stora mått!

IMG_0858 (2)På tal om friskfaktorer så kom jag och Jalle in på ämnet arbetsplatser och hur man kan skapa en hälsosam arbetsplats med välmående personal. Att främja hälsa är ett av mina favoritområde!

IMG_0859 (2)Den psykiska ohälsan ökar i samhället och upplevd stress är en vanlig företeelse. Ohälsotalen stiger i bland annat vård, skola och omsorg. Där också många kvinnor arbetar. Det är ledsamt tycker jag hur arbetslivet har utvecklats, att det läggs på fler och fler arbetsuppgifter och mer och mer ansvar på individen. Det går bra så länge det är en individ som klarar att tackla alla dessa krav. Det är lätt att tänka på Aaron Antonovski och hans bok, ”Hälsans mysterium” i det här sammanhanget. Han myntade begreppet, KASAM- känslan av sammanhang, att det är viktigt att uppleva begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Det är viktiga delar på en arbetsplats, att arbetstagaren förstår hur det är organiserat, vilka arbetsuppgifter som gäller, att känna motivation och meningsfullhet till exempel.

IMG_0862 (2)Hälsopromotion på arbetsplatsen är av stor betydelse anser jag, att det finns tydliga strategier för hur  hälsan ska främjas för medarbetarna. Vi tillbringar stor del av vår tid på just arbetet!

Hälsoarbetet innebär mer än att få friskvårdsersättning för fysisk aktivitet eller kanske massage som man utför på fritiden. Jag har själv endast jobbat på en arbetsplats där det fanns en tydligt och genomgående strategi för hur man skulle nå ut med sitt hälsofrämjande budskap. Där arbetade man med hälsoutvecklare, hälsosamordnare och ute på arbetsplatsen fanns hälsoinspiratörer. Även hälsoskola för de som riskerade vara sjukskrivna en längre tid. Det tycket jag var genomtänkt och mycket positivt. Det skapade också en god stämning på jobbet. En del i det hela var också att alla chefer fick utbildning i hälsofrämjande ledarskap. Varför inte anställa hälsoguider eller coacher på varje arbetsplats som verkar för den anställdes välmående?

Det är skillnaden som gör skillnad!

Som medarbetare är det viktigt att få vara delaktig, känna att man kan påverka, att arbetsbelastningen är utifrån mina egna förutsättningar, att jag har en chef som ger stöd och finns till hands, att det är ett positivt arbetsklimat där alla förstår att man är en del av arbetsmiljön och att det är goda relationer mellan kollegorna, alltså att det finns ett gott socialt stöd. Nu vet jag inte riktigt varför jag hamnade i detta spåret idag men jag bläddrade även i en bok i morse vilket triggade igång min tankeverksamhet gällande hälsoarbete på arbetsplatser. Kanske nedanstående text även ger dig en tanke.

 

”Man kan köpa en människas tid, man kan köpa hennes fysiska närvaro på en given plats, man kan t.o.m. köpa ett visst mått av hennes tränade muskulära rörelse per timma.

Men…Man kan inte köpa entusiasm…Man kan inte köpa lojalitet…Man kan inte köpa hjärtats, tankens eller själens tillgivenhet. Det måste man göra sig förtjänt av.”

(efter Clarence Francis)

Nu är det FRI-TID, gör det Du mår bra av!

 

IMG_0875 (2)

You may also like

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.